~ Collega Mareno van den Brink aan het woord ~ 

Als iemand een enorme groei heeft doorgemaakt, is het Mareno wel. Zo’n 2,5 jaar geleden startte hij als werkvoorbereider bij BoutenGeotron. Sinds kort is hij planner en projectcoördinator. Mareno: “Ik leer nog iedere dag en vind het werk erg interessant.” 

Middle section

“Bij mijn vorige werkgever, een bedrijf in maatvoering en landmeetkunde, was ik werkvoorbereider. Ik heb er drie jaar gewerkt. Het werk bestond voornamelijk uit voorbereiden, controleren en rapporteren van uiteenlopende metingen met de inzet van autocad. Voor die tijd had ik daar nooit mee gewerkt. Ik heb het mezelf aangeleerd. Dat is wel een beetje de rode draad in mijn leven en in mijn carrière. Ik ben een echte autodidact.” 

Hoe ben je bij BoutenGeotron terecht gekomen?

“Op een dag werd ik gebeld door een bureau. Zij waren voor BoutenGeotron op zoek naar een werkvoorbereider. Op dat moment stond ik open voor iets nieuws, en meer ontwikkelmogelijkheden. ‘Zonder uitdaging, geen bevlogenheid’ zeg ik wel eens.”

Wat er in de bodem gebeurt, vind ik enorm interessant

Mareno

“Ik kende BoutenGeotron niet, en ook het werkveld niet. Daarom oriënteerde ik me op de website en de markt waarin Boutengeotron werkzaam is. Mijn interesse was al snel gewekt. Het stond ver af wat voor mij bekend was. Milieu- en geotechniek was onbekend terrein. Dat intrigeerde me. Na een eerste gesprek met Ralph Spiljard (directeur BoutenGeotron) werd bevestigd dat het een interessant werkveld is.”

"In het diepe gegooid"

“In mijn rol als werkvoorbereider waarmee ik dus 3 jaar geleden startte, was ik vooral druk met calculaties, werkvoorbereiding en projectbegeleiding. Ik ben best wel in het diepe gegooid, maar dat is juist fijn. Zo heb ik in korte tijd veel geleerd. Vanuit interesse en passie is het leerproces eenvoudiger. Bovendien zijn leergierigheid en doorzettingsvermogen karaktereigenschappen die daarbij van pas komen. Dat zorgde er ook voor dat ik hoofd logistiek en magazijn werd. Vanuit deze rol lag de focus op het standaardiseren van strategische processen.” 

Plannen en coördineren

“Na het vertrek van een collega ben ik onlangs gestart als planner en projectcoördinator. Een functie die me goed past. Ik gebruik daarbij mijn helicopterview. Mijn sterkste punt is het overzicht houden. In deze functie is duidelijk communiceren belangrijk. Ik probeer de projecten daarom zo goed mogelijk te begeleiden. Als projectcoördinator is het mijn verantwoordelijkheid dat de projecten voldoen aan de klantvraag. Dat betekent veel contact met onze opdrachtgevers en goede afspraken maken. Bovendien zorg ik voor de inkoop van materialen. Al met al een veelzijdige functie.”

"In mijn nieuwe functie merk ik dat ik ook ’s avonds en in het weekend bezig ben om de planning rond te krijgen. Als een collega ziek is, moet je toch iets regelen. De volgende werkdag moet alles goed staan.” 

Hoe zorg je dat jezelf zo snel ontwikkelt?

“Zoiets komt van twee kanten. Je moet zelf kansen zien, maar mensen moeten ook iets in jou zien. Blijkbaar zien ze iets in me, haha. Ik heb vooral veel plezier in mijn werk en heb het in me om mezelf te willen ontwikkelen. Blijven leren om te ontwikkelen, dat is waar ik voor ga. Ik doe door mijn werk zoveel ervaring op. Als er iets misgaat, probeer ik daarvan te leren. Dan denk ik ‘dat kan de volgende keer beter’. Ze zeggen altijd: problemen bestaan niet, het zijn uitdagingen. Daar sta ik volledig achter. Vanuit situaties pak je de punten waar we van kunnen leren. Die leerpunten neem je mee naar toekomstige projecten.” 

“Mijn bijdrage wordt gezien en gewaardeerd”

“Er staat er een stabiel en goed team. Het team is klein en we hebben veel op te vangen. Ieder individu draagt vanuit zijn eigen kracht uiteindelijk bij aan het geheel. Ik vind het fijn om te merken dat jouw bijdrage wordt gezien en gewaardeerd. Ralph streeft ernaar om BoutenGeotron te laten excelleren in een nog beter boorbedrijf waar kwaliteit voorop staat. Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.” 

Wat maakt BoutenGeotron zo’n leuk bedrijf om voor te werken?

“Naast de veelzijdigheid is het altijd dynamisch. De markt is altijd in beweging. Bij boren ligt mijn passie. Ik vind het erg leuk om te kijken waar de klantbehoefte ligt. Hoe kan ik daar het beste uithalen voor de klant en voor BoutenGeotron.” 

“Een succesvol project is waar we voor gaan”

“Als je een project tot een succes weet te maken, heb ik een topdag. Daar krijg ik echt energie van. Als we een goede voorbereiding treffen en als de communicatie intern met de collega’s in het veld en extern met onze opdrachtgevers goed verloopt. Samen zorg je voor het succes en daarmee een tevreden opdrachtgever. Per dag hebben we zo’n 8 boorstellingen aan het werk. Het vraagt dus nogal wat om alles goed te laten verlopen.” 

Plannen zorgt voor voorspelbaarheid, maar ons vak vraagt flexibiliteit

Mareno

“Je denkt dat je door het maken van een planning alles onder controle hebt. Je wil als het ware voorspelbaarheid creëren. Maar ons vakgebied vraagt om flexibiliteit. Je bent dus continu aan het schakelen en bijsturen. Dat maakt het dynamisch en voor ons ontzettend uitdagend. Het mooie is dat als je die balans hebt gevonden je succesvol bent. Het motto ‘het is zoals het is’ past niet bij mij. Ik ben van mening dat we het beter kunnen doen. Daar sta ik voor.”  

"Een stel vakidioten bij elkaar"

“Het team van BoutenGeotron is letterlijk een team van vakidioten. Er zijn hier zoveel expertises in huis. Je merkt dat er liefde is voor het vak. Daardoor haal je het beste in elkaar naar boven. We werken goed samen en leren van elkaar en van de projecten waar we werken. We kijken met elkaar hoe het nog beter kan.” 

Werken onder de vlag van de K3 organisatie

BoutenGeotron is onderdeel van de K3 organisatie. “Dat is een sterk punt. De ondernemingen onder de K3 vlag zijn complementair aan elkaar. Ons werk is vaak onzichtbaar, we werken immers in de grond. Maar we leveren wel de input voor onze interne klanten, denk aan K3Delta Zand & Grind en Delgromij. Met onze boringen voeren we bodemonderzoeken uit. Weten wat in de bodem zit, is een belangrijk startpunt bij gebiedsontwikkelingsprojecten.” 

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

“Dat het belang en het welzijn van de mens voorop staat. In de planning houden we rekening met de belastbaarheid en inzet van onze collega's. Ook het opbouwen van goede relaties, zowel intern als extern, vind ik een vorm van duurzaamheid. To slot het zo efficiënt mogelijk organiseren van transportmomenten. En duurzaam inkopen.” 

Wat doe je in je vrije tijd?

“Die breng ik graag door met mijn gezin. Ik ben getrouwd en ik heb een zoontje van 2 jaar. Ik houd van koken en ben een fervente thuisbakker en maak graag cakes, muffins en andere baksels. Daar zijn ze hier op de werkvloer maar al te blij mee. Het mooie is dat mijn zoontje – chefkok in opleiding - meehelpt. Twee jaar oud en nu al bakfan. Hij helpt graag. Daar kan ik echt van genieten. Verder vind ik het leuk om te mountainbiken. Dat doe ik samen met collega Mustapha. Hij heeft me aangestoken met het mountainbikevirus. En ik heb het (recreatief) tennissen opgepakt.” 

Wat is jouw wens voor de toekomst?

“Mezelf blijven ontwikkelen. Zowel privé als zakelijk gezien valt er nog veel te leren. Mijn functie krijgt steeds meer vorm. Ik krijg alle ruimte om dat goed in te vullen. En de tijd om mezelf te ontplooien. Mijn wens is vooral om van een steeds grotere waarde te zijn en structuur te bieden voor de organisatie.”