Binnenkort starten we met een project in Utrecht. Hiervoor waren we afgelopen zaterdag samen met onze opdrachtgever Sarpi Remediation Europe aanwezig tijdens de open dag ‘Griftpak op z'n kop‘. Leuk en nuttig om aan inwoners en professionals uitleg te geven over onze werkzaamheden in het Griftpark. 

Middle section

Collega Mareno van den Brink: “Als wij straks met onze boorstelling in het park staan, is het fijn dat omwonenden en bezoekers van het park weten wat onze bijdrage aan het project zal zijn. Tijdens de open dag hebben wij verteld welke werkzaamheden wij uitvoeren. Een goede voorbereiding en uitvoering zorgen ervoor dat de pilots van start kunnen gaan. Waar wij eindigen met onze werkzaamheden kan onze opdrachtgever namelijk verder.” 

Bijzonder onderzoek

Het is een bijzonder project waarbij met een aantal pilots onderzocht wordt of we in Nederland op een natuurlijke manier een bodemverontreiniging kunnen aanpakken. De bodem onder het Griftpark is vervuild door een gasfabriek die hier heeft gestaan. De vervuilde bodem is in de jaren 90 ingepakt en afgesloten. Door het oppompen van grondwater in het gebied ontdekte de gemeente Utrecht in 2006 dat het grondwater sneller schoon werd dan verwacht. Een bepaalde bacteriegroep ‘eet’ de vervuiling op. Al snel werd gesproken over ‘Griftparkbacterie’.  

Interessante ontdekking

Inmiddels heeft de Griftparkbacterie de lichtere vervuiling buiten het ingepakte gebied volledig opgeruimd. Ook in het ingepakte gebied breekt de bacterie de verontreiniging af. Een interessante ontdekking die met dit project dus een vervolg gaat krijgen. Je leest er meer over in het bericht van de gemeente Utrecht.

Pilots

BoutenGeotron zorgt door middel van mechanische boringen voor de plaatsing van injectie-, onttrekkings- en monitoringsfilters. Op die manier kunnen verschillende stoffen worden toegepast in de bodem. Het gaat om zuurstof (microbubbels), nitraat en sulfaat. Op die manier kan worden onderzocht wat er gebeurt als de griftparkbacterie ondersteuning krijgt van deze hulpstoffen. De plaatsing van de filters gebeurt door twee verschillende mechanische boormethodes. De sonische- en de pulsboor-methode. 

Mareno: ”Het kan in de toekomst een nieuwe en natuurlijke manier worden van bodemsanering. Ik ben dan ook benieuwd naar de uitkomsten. Het is gaaf om hier als BoutenGeotron een bijdrage aan te kunnen leveren!”