~ Collega Remko Peters aan het woord ~

Op het werkterrein en in de loods van BoutenGeotron is er op vrijdagmiddag nog volop bedrijvigheid. De collega’s komen terug van hun klussen uit alle hoeken van Nederland en over de grens. Ze verzamelen hier in Beuningen om de week met een gezellige borrel af te sluiten. Zo ook Remko Peters (26 jaar). Hij is nu ruim twee jaar assistent boormeester en vertelt over zijn werk.

Middle section

Remko, jij bent assistent boormeester. Wat houdt dat in?

“In de basis zorg ik ervoor dat de boormeester zijn werk kan doen. Ik leg de spullen klaar en geef de buizen aan. Zo kunnen we vlot doorwerken. Ook neem ik de monsters als het om een boring gaat voor bijvoorbeeld bodem- of waterbodemonderzoek. Daarbij maak ik een boorbeschrijving. Dan moet je denken aan wat er uit de bodem komt, bijvoorbeeld zand, grind of klei. Het leuke is dat ik steeds met een andere boormeester samenwerk. Zo kom ik met alle boortechnieken en het verschillende materieel in aanraking. Dat maakt het werk leuk en afwisselend.”

Vaak op pad

“We verzamelen altijd in Beuningen. Soms ga je voor een dag naar een klus toe. Andere keren zit je er een paar dagen, een week of drie weken. Dat hangt af van de omvang van het werk. Als het gaat om meerdere dagen of weken ben je in de weekenden gewoon thuis, maar doordeweeks zit je in de kost. Je slaapt en eet dan vlakbij de werklocatie zodat je de volgende dag direct aan de slag kunt en je niet eerst nog een paar uur onderweg bent. Ik kom nu net terug van een klus in België. Daar ben ik een paar dagen geweest.”

Hoe ben je bij BoutenGeotron terecht gekomen?

“Na mijn havodiploma ben ik de Mbo-opleiding ICT gaan doen. Die heb ik wel afgerond, maar toch lag ICT me niet zo. Ik wilde liever met mijn handen werken en buiten bezig zijn. Daarom heb ik de studie Land & Watermanagement gedaan. Het werken met de bodem vind ik erg interessant. Na twee jaar studeren behaalde ik mijn Hbo diploma. Mijn vader werkt overigens ook in dit vakgebied. Hij heeft een eigen bedrijf in bodemsanering. Via hem kwam ik met BoutenGeotron in contact.”

Zou je niet liever aan de slag gaan in het bedrijf van je vader?

“Misschien in de toekomst. Voor nu vind ik het veel te leuk om met alle facetten in aanraking te komen. Dat is het mooie aan BoutenGeotron. Daar leer ik ontzettend veel van.”

Hoe vind je het om in weer en wind te werken?

“Dat hoort erbij en vind ik helemaal niet erg. Je doet gewoon je regenpak aan en gaat door met je werk. Meestal merk ik het niet eens. En als je nagaat hoe vaak het echt hard regent, dan is dat echt heel weinig. En bij extreme buien of erge vorst leggen we het werk tijdelijk neer. Bij -18 graden zoals twee jaar geleden in februari krijgen we vorstverlet. De machines en de mensen kunnen dan niet optimaal werken.”

Je wordt niet op je vingers gekeken. De vrijheid en de verantwoordelijkheid maken het werken leuk.

Remko

Wat vind je zo leuk aan het werken bij BoutenGeotron?

“Dat is voor mij een combinatie van het werken met de bodem, de afwisseling en de vrijheid. Wat er zich afspeelt in de bodem vind ik enorm interessant. Het is iedere keer weer een verrassing wat je tegenkomt. De ene keer sta je op het land, de andere keer op het water. Op een ponton of een werkschip. Je gaat er ’s ochtends heen met een bootje en aan het eind van de middag word je weer op de kade afgezet. Het is leuk dat je steeds in een andere omgeving werkt. Zo werkten we een tijd terug midden op de A2 bij Eindhoven. De vrijheid die je hebt, is ook erg fijn. Je deelt zelf je dag in en je bent verantwoordelijk voor het werk dat gedaan moet worden. Soms kijken opdrachtgevers wel mee, hoor. Ze staan erbij en kijken hoe jij het werk uitvoert. Dat kan op mijn zenuwen werken, maar ik blijf gewoon rustig. En als het een doel heeft dan vind ik het prima en heb ik er geen last van. Je overlegt dan met de opdrachtgever om samen tot het gewenste resultaat te komen.”

Een boormeester is geen standaard beroep, het is wel echt een vak apart.

Remko

Waar moet een goede boormeester aan voldoen?

“Het begint naar mijn idee met interesse. Interesse in het vak en interesse in de bodem. Met een “ik wil alleen centen verdienen” instelling kom je er niet. Het is specialistisch werk dus dat vraagt wel iets. Het is handig als je een beetje weet wat er in de bodem gebeurt, maar veel leer je ook in de praktijk. Verder is het belangrijk dat je flexibel bent en bereid bent om soms in de kost te gaan. Bij sommige klussen kan het zijn dat we langer doorwerken, omdat we onverwachte dingen tegenkomen. We laten niet zomaar het werk uit onze handen vallen, maar maken de klus af. Meestal is het werk goed gepland hoor, dus het komt niet vaak voor.”

Heb je hobby’s die in relatie staan tot je werk?

“Echt hobby's met betrekking tot het werk heb ik niet. In de zomer ben ik in de weekenden of tijdens de vakantie wel veel met onze boot op het water te vinden. Dus dat ik voor mijn werk ook af en toe kan varen vind ik alleen maar leuk. Verder vind ik het leuk om 's avonds een filmpje te kijken en in de weekenden wat te drinken met vrienden.”

Remko, wat is jouw wens voor de toekomst?

“Mijn doel is om boormeester te worden. Daarvoor word ik opgeleid bij SOMA Bedrijfsopleidingen. Als boormeester heb  je je eigen machine en auto. Voor de verdere toekomst weet ik het nog niet. Misschien wil ik wel op kantoor werken, als werkvoorbereider. Nu geniet ik van het werken buiten en de mogelijkheden die daarbij komen kijken.”